Igazi örömünnep volt július 30-a a magyar thai-boksz életében, hiszen napjaink állócsillaga, a sportág ikonikus alakja, Saenchai tartott szemináriumot a fővárosban.

A legendás mester, aki a 2000-es évek elején gyakorlatilag verhetetlen volt hazájában és szerte a világon, ezúttal a BME Sportközpontban mutatta meg, hogy miért őt tartják minden idők egyik legjobbjának.

Nagyjából 150 lelkes magyar harcos gyűlt össze az ország minden szegletéből hétfőn délután a Műszaki Egyetem kiválóan felszerelt tornatermébe, hogy személyesen a nagyságtól sajátítsa el a szakma csínját-bínját.

Rövid bemelegítéssel, átmozgatással kezdődött a tréning, majd az alaptechnikák gyakorlása következett ütések, rúgások és ezek kombinációja képében. Már ekkor lenyűgöző volt látni, átélni, ahogy a mester végtelenül könnyedén, mégis tökéletes időzítéssel, távolság felméréssel és technikával mutatja be a gyakorlatokat, pedig ekkor hol volt még a szabad küzdelem, amikor még jobban leesett a résztvevők álla.

Az egyéni akciók után némi pihenőt követően páros gyakorlatok következtek, amelyeket Saenchai fiatal tanítványával prezentált többször is egymás után, kellőképpen elmagyarázva az egyes mozdulatok neuralgikus pontjait.

Aki ismeri a thai sportembert, az pontosan tudja, hogy ennél a résznél már előkerültek a trükkös rúgások, az ellenfél megtévesztésén alapuló technikák, amelyeket a bemutatásnál nézni öröm volt, utána megcsinálni viszont már némileg nehezebb.

Bő két órát követően a programban elérkezett a küzdelem ideje, a szervezők sorsolás útján kiválasztottak 10 szerencsést, akik egy játékos, fejenként 1 perces sparringot nyertek 1999 és 2008 legjobbjának választott thai-boksz harcosával. Hát azért itt látszott, hogy ki az úr a háznál, még ha laza bunyóról is volt szó, a korábbi Lumpinee bajnok széles repertoárt megvillantva mutatta meg, hogy szépen is lehet eredményesen bunyózni.

Ha a tatamin nem is, de azon kívül sikerült a mestert meglepni, hiszen nem számított rá, hogy a piros-fehér-zöld csapat 38. születésnapja alkalmából énekszóval és tortával is kedveskedik majd neki.

Természetesen, ezután nem maradhatott el a kötelezőnek mondható közös fényképezés és autogramosztás sem, amit még megelőzött az úgynevezett „Yokkao challenge”, ahol párba állva az egyik fél 20 másodperc alatt megpróbálta a társát testre kiütni.

Egy beszámoló nem lehet teljes megszólalók nélkül, Spéth Norbert, Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes thai-bokszoló így foglalta össze a hétfői eseményeket: „Nagyon jól éreztem magam, fantasztikus volt az edzés, óriási dolog egy élő legendától ellesni azokat a technikákat, amelyeket ő is használ a versenyein. Tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy vegyen részt egy ilyen szemináriumon, ne hagyja ki a lehetőséget.” A történelmi sikereket elérő magyar harcos mellett a Bellator 196-os gáláján is ringbe lépő Pokorni Ádám szerint „Csupa új és kreatív elemekkel találkozhattunk ma, amelyeket csak Saenchaitól lehet megtanulni. Egy hosszú, feszített tempójú tréningen vagyunk túl, ahol jó hangulatban leshettünk el egy igazi harcművésztől trükköket és akrobatikus elemeket az alaptechnikák gyakorlása mellett.”

Saenchai 2016-ban volt először Magyarországon, akkor a magyar thai-boksz válogatott élvezhette a tanításait, most, 2018-ban már mindenki előtt nyitva volt ez a nem mindennapi lehetőség. Csak remélni tudjuk, hogy a következő alkalomra nem kell majd 2020-ig várni.

Please follow and like us:
Facebook