Cancúnban kezdődött a Prágán át vezető út Thaiföldre. Négy hónap alatt négy világverseny, megannyi érem, siker és emlékezetes pillanat. A magyar muaythai legszebb korszakát éli napjainkban és van kikre büszkének lennünk. A dobogóra felálló sportolóktól kezdve, az edzők és a szövetségi kapitányok alázatos munkáján át, egészen az helyszínen és otthon, a képernyők előtt izguló családtagokig, szurkolókig. Értük, veletek!

A Magyar Muaythai Szakszövetség megújulása után – valamint a közösség médiás felületünk megjelenésével – egy olyan utazás vette kezdetét, amire talán csak a legszebb álmainkban gondoltunk. Mexikóban az IFMA világbajnokságon három érmet szereztünk és megismertettük magunkat a világgal. Bemutatkoztunk és feliratkoztunk a sportág térképére. A csodás mesebeli történet ekkor kezdődött, Spéth Norbi ezüstérmet, míg Nagy Ede és Kurdy István bronzérmet szerzett.

A cancúni hősök

A legszebb sztorikat a sport írja, de elengedhetetlen az „akarat” nevű toll és a „küzdeni tudásra, kitartó munkára” hallgató jegyzetfüzet. Az öt fős magyar küldöttség olyat tett, amire korábban nem volt példa a honi muaythai történetében. Ezek következtében rengetegen kapták fel a fejüket és a vb-csapat sikere erőt adott a fiataloknak és más felnőtt sportolóknak is. Kicsivel több mint egy hónap után, újabb kontinensviadal, újabb sikerek és történelmi szereplés. A prágai rendezésű utánpótlás és felnőtt Eb-n három arany- három ezüst- és két bronzéremmel zártunk, melyek közül Spéth Norbi Európa-bajnoki címe duplán volt édes, hiszen az első helyért járó érmet Szabó László, a szakszövetség főtitkára akaszthatta a válogatott sportoló nyakába, mely az elmúlt év legnagyobb sportdiplomáciai sikere is volt egyben.

A junioroknál Tóth Enikő litván ellenféllel kezdet. Az első menetben Gabije Morkunaite hatalmas verést kapott, majd a következő az övé volt, végül a harmadikban már másodszor érkezett egy szabálytalan “mélyrúgás” amitől Enikő nem tudta folytatni, így óriási harcolva ezüstérmet szerzett. A szintén junior korú Sándorfi Ajsa portugál lánnyal csapott össze. Nagy küzdelemben – igazi harcosként – minden menetet megnyerve Európa-bajnoki címet szerzett. Szána Patrik követte csapattársa példáját és szoros, de annál értékesebb győzelmet aratott az ukrán, Kirolov Bisztrov ellen így ő is Európa-bajnokként térhet haza! A felnőttek mezőnyében Koczó Henrik egy dán versenyzővel csapot össze. Rasmus Schnreiner hamarabb reagálta le a dolgokat és többször meg tudta előzni Henriket, akinek a szemöldöke is megsérült így alulmaradt ellenfelével szemben, viszont a magyar versenyző nagyot küzdött és 18 évesen élete első világversenyén ezüstérmet szerzett! Nardelotti Zoltán óriási csatában, 29-28-as pontozással kapott ki a tavalyi Európa-bajnok, Andrea Cehovskytól. Zoli fantasztikus közönségmeccset vívott és a csehek megkönnyebbülten gratuláltak neki, hiszen a hazájuk bajnoka 2014 óta minden nemzetközi versenyen érmes lett, ám ezúttal nagyon rezgett a léc. Három arany és három ezüst, vér, szerencsétlen sérülés, dráma és öröm.

A prágai Eb-alakulat

A kimagasló szereplést egy ünnepi vacsorával és emlékplakettekkel háláltuk meg sportolóinknak, mely után Szabó László bejelentette, Magyarország muaythai Eb-t szeretne rendezni 2020-ban. 

“A válogatottunk minden világversenyen tesz egy lépést felfelé, ezt most már nemcsak Európában, hanem világszinten is elkezdtek értékelni. Lavina-jellegű folyamat ez, Spéth Norbert elindított valamit, amihez egyre több versenyző csatlakozik, hiszen végre van egy példaképünk” – nyilatkozta az M1 műsorában a főtitkár.

Ennyi diadalittas pillanat után sem állt meg az élet, az ifjúságra és az egyetemisták szegeződött minden szempár, előbb következett a pattajai Universiade, majd a bangkoki utánpótlás vb. A FISU és az IFMA első alkalommal rendezett karöltve egyetemi világbajnokságot, melynek a thaiföldi Pattaja adott otthont. A három fős magyar küldöttség két bronzéremmel és egy helyezéssel zárt. Hegedüs Márk és Nardelotti Zoltán egyaránt a dobogó harmadik fokára állhatott fel, míg Kurdy István az ötödik helyen zárt súlycsoportjában.

Két bronzéremmel és ötödik hellyel zártunk az Universiadén

A figyelem továbbra is Thaiföldre szegeződött, csupán a helyszín és a korosztály változott. Bangkokban rendezték a korosztályos-világbajnokságot és innen is érmekkel térhettünk haza. Józsa Szabolcs ezüstérmet míg Sándorfi Ajsa, Tóth Enikő, Józsa Szilàrd és Bordás Alex bronzérmet szerzett. Dely Dominik, Dankó Szabolcs, Németh Zsombor és Molos Károly ötödik helyezést ért el, Szána Patrik és Balogh László pedig kilencedik lett. 

Nagy Balázs az ifi. válogatott szövetségi kapitánya így értékelte az eseményt: 

„Azt kell mondanom, hogy jelen pillanatban van a kis hazánknak egy olyan egységes utánpótlás válogatottja, akik mind csapategységben, mind egyénileg is sokra vihetik majd. Visszatekintve az Eb-re is, ahol két aranyat és egy ezüstöt termelt a csapat, elmondhatom, hogy soha nem volt ilyen sikeres a magyar utánpótlás, mint ebben az évben.”

Akiké a jövő

Négy hónap alatt négy világverseny és megannyi érem, siker és emlékezetes pillanat, de mind közül a legfontosabb, a felettébb biztató és előremutató jövőkép. Megismertettük magunkat a világgal, megismertük a muaythai világát. A sportban elért sikerek már adottak és bízunk benne, hogy folytatódnak, ám a sportolóink szenzációs teljesítménye mellett a magyar muaythai legnagyobb sikere, a 2020-as Eb budapesti rendezése lenne… Let the world know, who we are!

Please follow and like us:
Facebook